четвртак, 11. новембар 2010.

Šta je Feng Šui?

Šta je Feng Šui 

Feng Šui je umetnost, nauka, drevna medicina i majstorstvo, gotovo hermetičkog oblikovanja prostora, koje čoveku uvodi zdravlje, ljubav, uspeh, bogatstvo i sreću u život. U prevodu, Feng Šui je odnos VAZDUH-VODA. Praktično to znači da Feng Šui predstavlja LJUDSKU SVEST O ZDRAVOM I HARMONIČNOM UREĐENJU PROSTORA U KOJEM ČOVEK ŽIVI i pažljivo negovanje prostora da takav i ostane. 
Većini ljudi Feng Šui je poznat kao drevna kineska veština svrishodnog uređenja prostora u kome čovek živi, boravi i radi. Ipak, Feng Šui je mnogo više o toga! Njegovo poreklo nije samo tekovina Kine, već mnogih drugih uspešnih naroda i tradicija širom zemaljske kugle u prošlosti, a i sadašnjosti. Tako on predstavlja duhovno nasleđe Kine, Japana, Indije, Egipta, Stare Grčke, Rima, protežući se sve do najranijih oblika postojanja hrišćanstva u prošlosti, kada ono nije ni imalo status zvanične religije. 
Feng Šui je stariji od prve pisane ljudske kulture i pojavio se na Zemlji istovremeno sa čovekom kao Homo Sapiensom i njegovim prvim zidanim zdanjima. Po svom formalnom statusu Feng Šui je, kao celoviti sistem, u prošlosti postojao u okviru narodne kineske medicine. Zato ga danas srećemo i pod terminom lečenja prostora i akupunktura prostora, što svakako nije slučajnost. 
Naime, Feng Šui se, između ostalog, bazira na 5 kosmičkih elemenata, Teoriji 5 elemenata, na principu Jin-Janga, 4 godišnja doba, 4 strane sveta i brojnim energetskim zakonima koji vladaju na našoj planeti. Tu je i vitalna, odnosno životna energija, koja prožima sve u našem materijalnom i duhovnom svetu, dajući mu život. Ona se u Feng Šuiju i akupunkturi naziva Či energija. U Egiptu je srećemo pod terminom Ka, u Japanu Gi, u Indiji Prana itd. 
Či, odnosno vitalnu energiju ni dan danas niko nije uspeo da opipa, vidi, izmeri i locira iako ona daje život svemu. I upravo baza Feng Šuija jeste rad sa Čijem koji se usmerava u prostoru, tako da on bude pozitivan i harmoničan za čoveka. 
Na principima Feng Šuija u dalekoj prošlosti uspešno su uređivane kraljevske palate i grobovi najmoćnijih. Danas Feng Šui čini osnovu mnogih ultramodernih gradova, poznatih poslovnih zdanja i pametnih zgrada na Istoku. Takođe, Feng Šui primenjuju najbogatiji i najinteligentniji biznismeni sveta, kako bi uvećali svoje bogatstvo, sreću i zdravlje. Pa ako Feng Šui može koristiti Donald Tramp, Bil Gejts i Madona, zašto ne bismo probali i mi?! Ako imamo i najmanju želju da poboljšamo kvalitet svog života, Feng Šui će nam svakako pomoći u tome. 

 Feng Šui tlocrt prostora
          Osnovno učenje Feng Šuija polazi od postavke da se svaki prostor, odnosno tlocrt stana, kuće, sprata, kancelarije, vrta itd. deli na 9 jednakih delova (prikazano na crtežu). Tih 9 delova tlocrta numerisani su određenim brojevima, oblastima i ostalim korespondencijama, čineći na taj način preko tlocrta prostora, magični kvadrat  3x3 polja. Svako polje ima svoj naziv, korespondentnu stranu sveta, element, oblik, bolju, simbol, cvet, biljku, životinju, zvuk i mnogo toga drugog.

           
          U zavisnosti od toga da li je prostor/stan, kuća, kvadratnog ili pravougaonog oblika, i Feng Šui šema će biti takva. Idealna su oba navedena oblika, dok sve van toga nije poželjno u Feng Šuiju, ali je svakako «izlečivo», kako se to kaže u Feng Šui terminologiji.  Devet polja, odnosno segmenata u Feng Šuiju, predstavljaju 9 osnovnih, odnosno egzistencijalnih sfera ljudskog života, što je obeleženo na Feng Šui kvadratu u gornjem, levom ćošku, ali i na crtežu u samom tekstu. 
          Po Feng Šuiju, smatra se da ČOVEK TREBA DA BUDE OSTVAREN U SVIH 9 NAVEDENIH OBLASTI ŽIVOTA KAKO BI BIO ZAISTA ZDRAV, SREĆAN I USPEŠAN. Sa tim oblastima ćemo se postepeno upoznavati u sledećim napisima. 

Нема коментара:

Постави коментар